REKLAMA
Autor: Justyna Koziej Opublikowano: 9 października 2019

Niezgodności pepsyny

REKLAMA
REKLAMA

Do codziennych obowiązków farmaceuty należy również przygotowanie leków recepturowych. Zadanie to wymaga rozległej wiedzy o prawidłowym sporządzaniu recepty oraz dokładności przy jej wykonywaniu. Niektóre z nich zawierają niezgodności, które muszą zostać wykryte przed wykonaniem leku i wydaniem go pacjentowi. Wśród takich recept wymienić należy roztwory zawierające pepsynę połączoną z kwasem solnym.  Na czym polega ta niezgodność i jak jej uniknąć?

Przypomnijmy raz jeszcze, niezgodności to…?

Niezgodność recepturowa to niezamierzony efekt w działaniu, własnościach lub wyglądzie leku, w wyniku niewłaściwego zapisania recepty lub w trakcie sporządzania. W momencie jej zauważenia najważniejszym elementem jest podjęcie postępowania mające na celu znalezienia rozwiązania umożliwiającego zachowanie zamierzonego celu terapeutycznego po przygotowaniu leku.

W przypadku gdy, recepta wymaga drobnych zmian, nie wpływających na istotny skład leku: zamiany rozpuszczalnika do 5% masy leku, wydanie z obojętnym osadem lub etykietą „zmieszać przed użyciem” to korekty można dokonać bez porozumienia z lekarzem zawsze zaznaczając wprowadzone w recepcie zmiany. W innym razie konieczny jest kontakt z lekarzem w celu jej poprawy.

REKLAMA
REKLAMA

Pepsyna, co to za związek?

Fizjologicznie wytwarzana w komórkach głównych żołądka endopeptydaza. Najczęściej otrzymywana z błony śluzowej żołądka świń, cieląt bądź owiec. Zwiększa łaknienie, normalizuje pH soku żołądkowego, a także ułatwia procesy żołądkowego trawienia białek. Preparaty z pepsyną zalecane są w chorobach przebiegających z jej niedostatecznym endogennym wydzielaniem, w przypadku braku łaknienia, niedokwaśności, przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz nadmiernie nasilonych procesach fermentacyjnych. Czasami zalecana jest także po wycięciu żołądka czy zaburzeniach trawienia spowodowanych chorobami wątroby.

Niezgodność pepsyny

Procesy trawienia białek rozpoczynają się w pH niższym niż 4. Pepsyna jest związkiem o budowie peptydowej stąd może zostać unieczynniona na skutek denaturacji  pod wpływem etanolu bądź silnie kwasowego środowiska tak jak inne białka. Do takich substancji zaliczamy 10% kwas solny obecny w recepcie w ilości powyżej 5%, wspomniany wyżej etanol oraz garbniki zawarte w nalewkach – np. z kory chinowej.

Jednoczesna obecność alkoholu i kwasu solnego zwiększa rozkład pepsyny. Dla przykładu 52% stężenie alkoholu i 0,66% kwasu solnego powoduje w takich warunkach całkowitą inaktywacje pepsyny w ciągu kilku godzin. Dodatkowo obecność garbników pogłębia niekorzystne zmiany jakim jest strącenie białka.

Przykłady recept i ich poprawa:

Rp.
Pepsini 1,0
Acidi hydrochloridi dil. 5,0
M.f.sol.
D.S. 20 kropli na wodzie pół godziny przed posiłkiem

 

W recepcie należy dodać wody do 100 g i ewentualnie środek poprawiający smak, np. Sir. simplices. Zmianę należy uzgodnić z lekarzem.

Rp.
Pepsini 1,0
Chinae trae 5,0
M.D.S. Pół godziny przed posiłkiem 20 kropli z wodą

 

Należy wykonać osobno roztwór zawierający pepsynę, oddzielnie nalewkę oraz skorygować Signum.

Rp.
Pepsini 5,0
Acidi hydrochlorici dil. 5,0
Strychni trae 5,0
Chinae trae 15,0
M.D.S. 3 x dz po 20 kropli na łyżeczkę wody

 

Recepta jest niemożliwa do wykonania. Obecność garbników dodatkowo spowoduje strącenie białka. Zmianę należy uzgodnić z lekarzem wystawiającym receptę.

Rp.
Pepsini 5,0
Acidi hydrochloridi 10% 10,0
M.f.sol
D.S. Po 5 kropli przed jedzeniem

 

Aby wykonać poprawnie lek, należy 5 g pepsyny rozpuścić w 15 g wody, następnie do roztworu dodać 5 g przepisanego rozcieńczonego kwasu solnego.

 

Bibliografia:

  1. Jachowicz R., Receptura apteczna, 2015, PZWL, Warszawa
  2. Krówczyński L., Ćwiczenia z receptury, 2000, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków
  3. http://www.aptekarzpolski.pl/2016/01/trudnosci-i-niezgodnosci-recepturowe/ (dostęp 22.09.2019)
  4. https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=653 (dostęp 22.09.2019)

 

Jak oceniasz artykuł?

Twoja ocena: Jeszcze nie oceniłeś/aś artykułu

Udostępnij tekst w mediach społecznościowych

0 komentarzy - napisz pierwszy Komentujesz jako gość [ lub zarejestruj]

REKLAMA

Jestem farmaceutą

Aby w pełni korzystać z serwisów grupy farmacja.net musisz się zalogować za pomocą swojego konta w RejestrFarmaceutów.pl

Nie jestem farmaceutą

Aby w pełni korzystać z serwisów grupy farmacja.net musisz się zalogować. Jeżeli nie jesteś farmaceutą, zaloguj się za pomocą swojego konta farmacja.net

Zarejestruj się
jako farmaceuta

Wszystkie pola są wymagane.

Zarejestruj się
nie będąc farmaceutą

Wszystkie pola są wymagane.