REKLAMA

Euceryna i lanolina – co mają wspólnego ze sobą?

Lanolina to tzw. tłuszczopot, który gromadzi się na wełnie, skąd pozyskiwany jest w procesie odtłuszczania. Gruczoły łojowe owiec i innych zwierząt posiadających wełnę odkładają warstwę naturalnego tłuszczu zwanego lanoliną, który ma za zadanie chronić przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. W związku z tym owce nie wytwarzają lanoliny przez cały rok, a jedynie w warunkach panowania niesprzyjającej aury. Ostrzyżenie owcy to początek procesu pozyskiwania lanoliny. Wełna jest następnie prana, a tłuszcz oddziela się od wody przez wirowanie. Końcowy proces to oczyszczanie lanoliny.
Parafina
REKLAMA

Lanolina – budowa i właściwości

Lanolina bezwodna zawiera sterole i estry steroli: cholesterol, izocholesterol, lanosterol, dihydroergosterol, dihydrolanosterol, metacholesterol, hydroksycholesterol. Spośród alkoholi, obok wspomnianych steroli, warto wymienić alkohol lanylowy, cetylowy i cerylowy. Największy udział w składzie lanoliny mają kwasy: cerotynowy, karnaubowy, palmitynowy i stearynowy. Farmakopea Europejska wprowadziła wymóg badania zawartości pestycydów w lanolinie. Ich ilość nie może przekraczać 1 ug/kg.

W farmacji i kosmetyce stosowane są różne składniki pochodne lanoliny. Lanolan izopropylu jest estrem alkoholu izopropylowego i kwasów tłuszczowych otrzymywanych z lanoliny. Posiada właściwości nawilżające, natłuszczające i emulgujące. Podobne właściwości wykazuje hydroksylowana lanolina. Właściwości nawilżające posiadają acetylowane alkohole lanolinowe (octany). Płynna frakcja nosi nazwę oleju lanolinowego który pełni rolę natłuszczającą. Etoksylowana lanolina to estry i etery polioksyetylenoglikoli z kwasami i alkoholami lanoliny. Jest efektywnym emulgatorem w/o, solubilizatorem, środkiem nawilżającym i natłuszczającym oraz zmiękczającym naskórek. Lanolina doskonale natłuszcza i nawilża skórę. Oddziałuje nawet na głębokie pokłady skóry właściwej. Za jej pomocą można wprowadzić głęboko do skóry substancje lecznicze, pielęgnujące i odżywcze.

Sprawdź także: Podłoża maściowe

REKLAMA
REKLAMA

Lanolina – zastosowanie

Lanolina zapobiega wysychaniu i nadmiernej keratynizacji skóry, nie utrudnia oddychania i procesów wydalniczo-wydzielniczych komórek skóry. Włosom nadaje elastyczność, zapobiega łupieżowi. Przeciwdziała łamliwości włosów, rozdwajaniu końcówek włosów, ułatwia migrację barwników włosa, przez co stabilizuje i wyrównuje ich barwę. Znakomicie przyspiesza regenerację włosów i skóry, uszkodzonych zabiegami kosmetycznymi i fryzjerskimi. Lanolina i jej pochodne występują m.in. w:

  • maściach i kremach dostępnych w aptece: Linomag, Alantan Plus, Bepanthen,
  • piankach do golenia,
  • maszynkach do golenia, a dokładniej w paskach nawilżających,
  • żelach pod prysznic,
  • żelach do mycia twarzy,
  • emulsjach do kąpieli dla dzieci,
  • żelach do higieny intymnej,
  • szamponach i odżywkach do włosów.

Osobny artykuł: Maść cholesterolowa

REKLAMA

Euceryna – otrzymywanie

W Polsce w ciągu ostatnich lat zaczęły się pojawiać na rynku farmaceutycznym podłoża o zróżnicowanym składzie, które producenci nazywali euceryną. Produkty te zamiast części wazeliny miały np. olej parafinowy. Zdarzało się, że wazelinę w całości zastąpiono mieszaniną oleju parafinowego, oleju wazelinowego, parafiny twardej i niekiedy parafiny miękkiej. Zróżnicowany był także skład jakościowy emulgatorów i ich zawartość. Zamiast alkoholi i eucerytu, w jednym z podłoży występowała sama lanolina, która u części pacjentów może wywoływać reakcje alergiczne na skórze.

Podłoże maściowe otrzymane przez stopienie wazeliny z wielkocząsteczkowymi alkoholami (eucerytem), powstałymi z niezmydlającej się frakcji alkoholowej lanoliny, nosi nazwę euceryny. Euceryt (lanoceryt) jest to zatem mieszanina niezmydlających się alkoholi alifatycznych i cyklicznych lanoliny, który jest stosowany w farmacji i kosmetyce jako emulgator w/o. Eucerynę (Eucerinum) otrzymuje się także topiąc cholesterol, alkohol cetylowy i wazelinę białą.

Czytaj również: Lekobaza

Parafina – właściwości

Parafina stała (wosk mineralny) to mieszanina węglowodorów pozyskiwanych z nafty, substancja stała, biała, tłusta w dotyku. Nie rozpuszcza się w wodzie i etanolu, łatwo rozpuszcza się w olejkach eterycznych i w większości gorących olejów roślinnych. Parafinę oczyszcza się na drodze chemicznej, odbarwia przy użyciu odpowiednich adsorbentów i frakcjonuje za pomocą destylacji i rekrystalizacji, uzyskując woski o różnych właściwościach. Parafinę stałą stosuje się do utwardzania podłoża. Innymi substancjami, które mogą pełnić tę rolę są: wosk pszczeli, alkohol cetylowy, olbrot.

Parafina ciekła (olej parafinowy) jest bezbarwną, oleistą i przezroczystą cieczą, bez zapachu i smaku. Parafina ciekła jest mieszaniną płynnych węglowodorów uzyskiwanych w wyniku procesów przetwarzania ropy naftowej. Miesza się z eterem, disiarczkiem węgla, chloroformem olejkami i olejami. Surowiec praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie i etanolu. Gęstość parafiny wynosi od 0,287 do 0890 g/l, pH warstwy wodnej otrzymanej po wytrząsaniu parafiny z wodą przez 1 minutę 5 ml/20 ml wody wynosi 5-7. Parafina ciekła używana jest do zmiękczania podłoży maściowych.

Wykonanie maści

Maść z witaminą A, której podłoże stanowi mieszanina euceryny, parafiny ciekłej i stałej:

 

Rp.

Vit. A liq. 2,0

Parafinum liq. 20,0

Parafinum solidum 10,0

Eucerinum 30,0

Przygotowanie leku rozpoczynamy od rozpuszczenia parafiny stałej w parownicy na łaźni wodnej. Kiedy surowiec przybierze płynną postać, dodajemy eucerynę (28 gramów) i mieszamy.

Ze względu na obecność na rynku euceryn o różnym składzie, nastąpiła konieczność standaryzacji. W roku 2013 opracowana została monografia farmakopealna podłoża – euceryny (FP IX, supl. 2013). Podłoże i jego właściwości zostały opisane w dwóch monografiach (część narodowa FP): Maść eucerynowa I oraz Maść eucerynowa II.

Maść eucerynowa I
(Maść z alkoholami z lanoliny)

  • Alcohol cetylicus et stearylicus 0,5 cz.
  • Alcoholes adipis lanae 6,0 cz.
  • Vaselinum album 93,5 cz.

Maść eucerynowa II
(Maść cholesterolowo-cetylowa)

  • Alcohol cetylicus 3,0 cz.
  • Cholesterolum 2,0 cz.
  • Vaselinum album 95,0 cz.

Sprawdź: Jak wykonać maść o następującym składzie?

Rp.

Paraffini solidi 40,0

Paraffini liquidi 50,0

Lanolini anhydrici 10,0 

M. f. ung.

Skład maści eucerynowej I jest zgodny z Farmakopeą Niemiecką, natomiast maść eucerynowa II była przez lata szeroko stosowana w Polsce. Oba podłoża farmakopealne są równocenne. Jeżeli euceryna jest składnikiem leku recepturowego, farmaceuta ma obowiązek użycia jednego z tych podłoży. Niewłaściwe jest zastosowanie w takim przypadku podłoża, które nie zostało oznaczone przez producenta jako zgodne z Farmakopeą Polską.

Do wykonania leku użyto Eucerynę apteczną PPH Galfarm Sp. z o.o., która spełnia kryteria przedstawione w monografii Farmakopei Polskiej. Skład Euceryny aptecznej PPH Galfarm Sp. z o.o. odpowiada farmakopealnej maści eucerynowej I. Firma produkuje również Eucerynę bezwodną Galfarm, która jest famakopealną maścią eucerynową II. Na łaźni wodnej topimy parafinę stałą, eucerynę i mieszamy z parafiną ciekłą. Składniki zdejmujemy z łaźni wodnej, mieszając doprowadzamy do ostygnięcia i zestalenia podłoża. Ostatnim etapem jest dodanie dwóch gramów roztworu witaminy A i ponowne wymieszanie składników. Lek przenosimy do opakowania, sporządzamy pomarańczową sygnaturę, na której umieszczamy niezbędne informacje. Ze sporządzenia leku wykonujemy protokół, który następnie umieszczamy w aptecznym archiwum.

Zobacz też: Kalkulator witaminy A

Literatura:

  1. Jachowicz R., Receptura apteczna, PZWL, Warszawa 2008.
REKLAMA
REKLAMA

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/farmacja/receptura.pl/public_html/wp-content/plugins/famacja-net-klient/klient.php on line 459

Jak oceniasz artykuł?

Twoja ocena: Jeszcze nie oceniłeś/aś artykułu

Udostępnij tekst w mediach społecznościowych

0 komentarzy - napisz pierwszy Komentujesz jako gość [ lub zarejestruj]

Szanowni Państwo,

Farmacja.net sp. z o. o. przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, w tym informacje zapisywane w plikach cookies, w celu personalizacji treści oraz reklamy, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie.

Kliknij „Zatwierdź i przejdź do serwisu”, aby wyrazić zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez farmacja.net sp. z o .o. , Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.

Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach zaawansowanych.

Ponadto masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Benhauer sp. z o.o. – prowadzenie kampanii remarketingowych i mierzenie ich efektywności, e-mail Marketing – Polska (EOG)

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu receptura.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz
logo