REKLAMA
Autor: Redakcja receptura.pl Opublikowano: 28 października 2019

Mydło potasowe – właściwości i działanie

REKLAMA
REKLAMA

Nazwy polskie: mydło potasowe, mydło zielone

Nazwy łacińskie: sapo kalinus, sapo viridis

Mydło potasowe – historia i zastosowanie w przeszłości

Mydło potasowe jest preparatem galenowym, którego monografie były i są nadal obecne w farmakopeach polskich oraz zagranicznych. Metody otrzymywania, jak również skład mydła potasowego zmieniały się na przestrzeni lat. Historyczna nazwa mydło zielone (Sapo viridis) obecnie uznawana za oficjalny synonim mydła potasowego, dotyczyła mydła potasowego o zielonym zabarwieniu, wynikającym z użycia do jego produkcji oleju z pozostałością chlorofilu. „Pharmacopoea Germanica” z 1882 roku opisuje 4 rodzaje mydeł w tym m.in. mydło potasowe (otrzymywane z oleju lnianego) oraz dezynfekujące Sapo kalinus venalis (mydło szare, mydło potasowe handlowe) otrzymywane z  gorszej jakości tłuszczy. W Polsce monografia mydła potasowego pojawiła się w Farmakopei Polskiej II z 1937 roku.  Z kolei Manuał Farmaceutyczny z 1922 roku (Manuale Pharmaceuticum) podaje trzy przepisy na mydło potasowe, zaczerpnięte z Farmakopei Rosyjskiej, Niemieckiej i Austriackiej:

REKLAMA
REKLAMA

wg Farmakopei Rosyjskiej V:

Rp.
Olei Lini 100
Kalii caustici soluti 135
Spiritus Vini 90 % 10

Osobny artykuł: Mentol

Olej lniany należało ogrzewać z roztworem potasu żrącego (wodorotlenku potasu) i spirytusem w łaźni wodnej, stale mieszając, aż do zmydlenia. W ten sposób otrzymywano  200 cz. mydła.


wg Farmakopei Niemieckiej V: 

Rp.
Olei Lini 43
Kalii caustici soluti 15 %  58
Spiritus Vini   

Składniki ogrzewano do całkowitego zmydlenia i uzupełniano wodą do 100 cz.


wg Farmakopei Austryjackiej VIII:

Rp.
Olei Lini 40
Kalii hydrooxydati soluti  24
Aquae    30
Spiritus Vini   6

Składniki ogrzewano w łaźni wodnej do całkowitego zmydlenia.


Mydło potasowe wchodziło również w skład, stosowanej w leczeniu świerzbu, złożonej maści siarczanowej (Unguentum Wilkinsoni, Unguentum antisepticumUnguentum sulfuratum compositum) recepturę, której podaje Farmakopea Polska II:

Rp.
Sapo kalinus 30 cz.
Adeps suillus  30 cz.
Sulfur sublimatum 15 cz.
Calcium carbonicum praecipitatum 10 cz.
Pix liquida Pini  15 cz.

W XIX wieku mydło potasowe stosowano do leczenia chorób skóry. Zalecał je m.in.  Ferdynand Hebra –  wiedeński lekarza, pionier farmakoterapii chorób dermatologicznych.

Sprawdź również:

Mydło potasowe – wygląd, otrzymywanie oraz właściwości fizykochemiczne

Mydło potasowe jest przeświecającą, żółtobrunatną masą o charakterystycznym zapachu. Jest to mieszanina soli potasowych kwasów tłuszczowych łatwo rozpuszczalnych w wodzie i etanolu 96%. Wg FP XI zawartość kwasów tłuszczowych nie powinna być mniejsza niż 40%. Mydło potasowe jest higroskopijne, dlatego powinno być przechowywane w szczelnie zamkniętych naczyniach. Przy wstrząsaniu roztwory mydła potasowego pienią się. Farmakopealne mydło potasowe otrzymuje się w reakcji zmydlania oleju lnianego zasadą potasową w obecności wody i etanolu wg poniższego przepisu zawartego w monografii Farmakopei Polskiej XI:

Rp.
Lini oleum virginale 43,0 cz.
Kalii hydroxidum  8,2 cz.
Ethanolum (760 g /l)  5,0 cz.
Aqua purificata q.s

Aby otrzymać mydło potasowe, należy rozpuścić wodorotlenek potasu w około 45 ml wody. Następnie należy połączyć otrzymany roztwór z olejem lnianym i etanolem. Czynność tę należy wykonać w parownicy, którą następnie umieszcza się w łaźni wodnej i ogrzewa do temp. 70-75°C. Zawartość parownicy należy energicznie mieszać, aż do całkowitego zmydlenia. Dodatek etanolu przyśpiesza proces zmydlania. Jeżeli 1 g próbki otrzymanego mydła po zmieszaniu z 10 g wody tworzy roztwór przeźroczysty to znaczy, ze reakcja zmydlania została zakończona.

Proces zmydlania można przeprowadzić także poprzez dodawanie ogrzanego roztworu zasady do ogrzanego oleju lnianego przy energicznym mieszaniu i ciągłym ogrzewaniu. W tym sposobie otrzymywania mydła potasowego etanol dodajemy po dodaniu całej porcji zasady. Otrzymaną masę kolejno schładza się, następnie waży i uzupełnia gorącą wodą do 100 cz. lub odparowuje. Mydło potasowe można także przygotować na zimno poprzez wytrząsanie oleju lnianego z roztworem zasady potasowej z dodatkiem etanolu w kolbie z korkiem na szlif.

Osobny artykuł: Kalkulator etanolu

Mydło potasowe –mechanizm działania i zastosowanie

Mydła ulegają hydrolizie uwalniając powoli niewielkie ilości zasad, które działają złuszczająco na naskórek oraz powodują podrażnienie i przekrwienie skóry. Ponadto poprzez obniżanie napięcia powierzchniowego i właściwości pieniące rozpulchniają oraz rozmiękczają zrogowaciały naskórek (działanie keratoplastyczne). Dzięki opisanym właściwościom mydła zwiększają penetrację innych substancji do głębszych warstw skóry. Mydło potasowe jest wykorzystywane jako środek złuszczający, keratoplastyczny, przeciwłojotokowy oraz dezynfekujący. Jego właściwości wykorzystuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak np. łuszczyca, łupież, świerzb czy łojotok.

Osobny artykuł: Metenamina

Mydło potasowe wchodzi w skład stosowanej w łuszczycy maści salicylowo-siarkowo-mydlanej o następującym składzie:

Rp.
Acidi salicylici  5,0
Sulfuris ppt.  12,0
Sapo kalini   25,0
Vaselini albi  ad 100,0
M.f. unguentum

Szczegółowy opis wykonania tej maści podano w monografii kwasu salicylowego.


Mydło potasowe można rozcieńczać do postaci płynnej, uzyskując na przykład spirytus mydlany. Spirytus mydlany (Solutio Saponis spirituosa, Saponis Kalini Spiritus) to żółtawobrunatny, przeźroczysty etanolowy roztwór mydła potasowego o zapachu lawendy, zawierający nie mniej niż 20% kwasów tłuszczowych oraz alkohol w ilości od 50-54%. Przepis na otrzymanie spirytusu zawarty jest w monografiach narodowych Farmakopei Polskiej XI:

Rp.
Sapo kalinus  50.0 cz.
Ethanolum (96 per centum)  49.0 cz.
Lavandulae aetheroleum    1.0 cz.

W 40 częściach etanolu należy rozpuścić mydło potasowe, zaś w pozostałych 9 częściach olejek lawendowy. Uzyskane roztwory łączy się i pozostawia na 24 godziny, a następnie sączy.

Osobny artykuł: Chlorowodorek prokainy

Piśmiennictwo:

  1. Jankowiak W. (2015) Kosmetyki w praktyce aptecznej i przemysłowej na ziemiach polskich do roku 1939. Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
  2. Pluta J., Haznar- Garbacz D., Karolewicz B., Fast M. (2010) Preparaty galenowe. MedPharm Polska.
  3. Hano J. (1965) Farmakologia i Farmakodynamika. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa.
  4. Supniewski J. (1966) Farmakologia. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa.
  5. Janicki S., Fiebig A. (2001) Farmacja stosowana. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa.
  6. http://www.aptekarzpolski.pl/2009/04/02-2009-receptariusz-masc-salicylowo-siarkowo-mydlana (dostęp na dzień 09.09.2019).

Jak oceniasz artykuł?

Twoja ocena: Jeszcze nie oceniłeś/aś artykułu

Udostępnij tekst w mediach społecznościowych

0 komentarzy - napisz pierwszy Komentujesz jako gość [ lub zarejestruj]

REKLAMA

Szanowni Państwo,

Pragniemy poinformować, że z dniem 25.05.2018 r. w życie weszły przepisy europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), które nakładają na nas obowiązek dostosowania zasad świadczenia usług do nowych regulacji.

Zmianie uległy przepisy, na podstawie których przetwarzane będą dane osobowe w Serwisach prowadzonych przez farmacja.net sp. z o. o.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.119.1) (dalej „RODO”) informujemy, iż:

  1. administratorem Pani/Pana danych osobowych jest farmacja.net spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Józefowie, adres: Piaskowa 52, 05-420 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000467979, REGON 146752729, NIP: 797-205-17-73 (dalej „Administrator”);
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu:

    1. realizacji usług świadczonych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt b) RODO (w celu wykonania umowy),

    2. przesyłania wiadomości marketingowych produktów i usług własnych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt f) RODO (prawny interes Administratora),

    3. wysyłania informacji handlowych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) RODO (zgoda udzielona Administratorowi przez osobę, której dane dotyczą), (jeżeli zgoda została wyrażona przez Panią/Pana),

    4. wykonywanie połączeń telefonicznych w celu marketingu bezpośredniego za pomocą urządzeń telekomunikacyjnych na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) RODO (zgoda udzielona Administratorowi przez osobę, której dane dotyczą), (jeżeli zgoda została wyrażona przez Panią/Pana)

  1. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą podmioty zewnętrzne przetwarzające dane w imieniu Administratora na podstawie umów powierzenia (np. hostingodawca).

  2. Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez Komisję Europejską.

  3. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres realizacji usług świadczonych przez Administratora oraz przez okres wynikający z przedawnienia roszczeń, praw konsumenta, prowadzenia księgowości czy innych uprawnień w tym zakresie;

  4. W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych przez Administratora, przysługują Pani/Panu określone uprawnienia:

  1. ma Pani/Pan prawo do informacji, jakie dane osobowe dotyczące Pani/Pana przetwarzane są przez Administratora oraz do otrzymania kopii tych danych (tzw. prawo dostępu). Wydanie pierwszej kopii danych jest darmowe, za kolejne Administrator może naliczyć opłatę;

  2. jeżeli przetwarzane dane staną się nieaktualne lub niekompletne (lub w inny sposób niepoprawne) ma Pani/Pan prawo zażądać ich sprostowania;

  3. w pewnych sytuacjach może Pani/Pan zwrócić się do Administratora o usunięcie swoich danych osobowych, tj. kiedy dane przestaną być potrzebne Administratorowi do celów, o których Panią/Pana informował; kiedy cofnie Pani/Pan zgodę na przetwarzanie danych (o ile Administrator nie ma prawa przetwarzać danych na innej podstawie prawnej); jeżeli do przetwarzania doszłoby niezgodnie z prawem; albo jeśli konieczność usunięcia danych wynika z obowiązku prawnego Administratora;

  4. w przypadku, gdy Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są przez Administratora na podstawie udzielonej zgody na przetwarzanie albo w celu wykonania umowy zawartej z Administratorem, ma Pani/Pan prawo przenieść swoje dane do innego administratora;

  5. Administrator przetwarza Pani/Pana dane osobowe m.in. w celu prowadzenia działań marketingowych dotyczących jego produktów i usług. Podstawą takiego przetwarzania jest tzw. „prawnie uzasadniony interes administratora”. W przypadku takiego przetwarzania ma Pani/Pan możliwość wyrażenia sprzeciwu. W konsekwencji Administrator przestanie przetwarzać Pani/Pana dane osobowe w opisanym wyżej celu;

  6. aby przetwarzać dane w niektórych celach związanych ze swoją działalnością Administrator poprosił Pani/Pana o zgodę. Zgoda ta może być w dowolnym momencie cofnięta w wiadomości mailowej wysłanej do Administratora. Będzie to miało ten skutek, że przetwarzanie, które dokonane zostało przed cofnięciem zgody nie przestanie być zgodne z prawem, natomiast po cofnięciu zgody Administrator nie będzie przetwarzał danych w celach, dla których zgoda była wyrażona;

  7. jeśli uzna Pani/Pan, że przetwarzane dane osobowe są nieprawidłowe, przetwarzanie jest niezgodne z prawem lub Administrator nie potrzebuje już określonych danych albo kiedy wniesie Pani/Pan sprzeciw wobec przetwarzania, może Pani/Pan także zażądać, aby przez określony, potrzebny czas (np. sprawdzenia poprawności danych lub dochodzenia roszczeń) Administrator nie dokonywał na danych żadnych operacji, a jedynie je przechowywał;

  1. ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;

  2. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania), jednakże nie będzie to wywoływać wobec Pani/Pana żadnych skutków prawnych lub w podobny sposób istotnie wpływać na Pani/Pana sytuację.

  3. Profilowanie danych osobowych polega na przetwarzaniu Pani/Pana danych (również w sposób zautomatyzowany), poprzez wykorzystywanie ich do oceny niektórych informacji o Pani/Panu, w szczególności do analizy lub prognozy osobistych preferencji oraz zainteresowań.

  1. podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest warunkiem zawarcia umowy z Administratorem. Jest Pani/Pan zobowiązana do ich podania a konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak możliwości świadczenia usług przez Administratora.

  2. Osobą kontaktową w sprawach ochrony danych osobowych w Farmacja.net Sp. z o. o. jest Inspektor Ochrony Danych dostępny pod adresem e-mail: iod@farmacja.net.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Benhauer sp. z o.o. – prowadzenie kampanii remarketingowych i mierzenie ich efektywności, e-mail Marketing – Polska (EOG)

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu receptura.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz