Synonimy składników
Cignolinum: Cygnolina, Anthralinum, Cignolinum, Dithranol, Batidrolum
Acidum salicylicum: Kwas salicylowy, Acidum spiricum, Acidum o-hydroxybenzoicum
Sulfuricum praecipitatum: Siarka strącona, Sulfur praecipitatum, Lac Sulfuris
Butyrum Cacao: Masło kakaowe, Tłuszcz kakaowy, Cacao oleum, Oleum Cacao
Oleum Ricini: Olej rycynowy, Olej rącznikowy, Oleum Palmae Christii, Ricini oleum Virginale, Oleum Chervae, Oleum Castoreum, Oleum Palmae liquidum
Przygotowanie leku rozpoczynamy od odważenia masła kakaowego (15,0 g), które następnie ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany surowiec przenosimy do tuby miksera (100/140 ml) i dodajemy kolejno odważone ditranol (0,1 g), kwas salicylowy (2,0 g) i siarkę (5,0 g) za każdym razem mieszając do równomiernego rozproszenia substancji czynnej w podłożu. Ze względu na silne właściwości barwiące ditranolu używamy mieszadła jednorazowego. Następnie dodajemy partiami olej rycynowy (77,9 g) i ponownie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowany preparat zaopatrujemy w opisaną pomarańczową sygnaturę.