Rp.
Aminophyllini 50mg
Olei cacao q.s
M. f . supp. anal.
Dtd N* 12

Synonimy składników

Aminophyllinum: Aminofilina, Teofilina z etylenodiaminą, Euphyllinum, Theophyllinum cum aethylenodiamine
Cacao oleum: Masło kakaowe, Tłuszcz kakaowy, Oleum cacao, Butyrum cacao

Recepta wypisana dla dziecka (2 lata). Czopki będą wykonane metodą wylewania do gotowej formy. Wyliczamy ilość masła kakaowego potrzebnego do czopków – 11,472 g. Ze względu na straty w kaniuli do wylewania czopków dodajemy 0,2 g masła na zapas. Korygujemy również zawartość aminofiliny, aby nie doszło do rozcieńczenia substancji czynnej. Do odważonego masła kakaowego (11,672 g) w tubie ungwatora (50/72 ml) dodajemy zważoną aminofilinę i uruchamiamy obroty robota aptecznego na bardzo szybkie obroty, mieszamy do momentu, aż masło będzie miało płynną konsystencję. Gotową zawiesinę wylewamy do formy na 1 g czopki i zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Przygotowane czopki zabezpieczamy folią aluminiową i pakujemy do pomarańczowej opisanej torebki. Dodajemy naklejkę przechowywać w lodówce.

Osobny artykuł: Dlaczego wykonane czopki nie nadają się do użycia?

Galeria zdjęć

logo