Synonimy składników
Furaginum: Furagina
Nystatinum: Nystatyna, Mycostatinum, Marcostatin, Fungicidinum
Vitaminum A: Palmitynian retinolu, Witamina A, Retinoli palmitas, Axerophtolum, Retinol
Acidum boricum: Kwas borowy, Acidi borici
Lactosum: Laktoza, Saccharum lactis
Oleum Cacao: Masło kakaowe, Cacao oleum, Butyrum Cacao
Ze względu na obecność antybiotyku globulki należy wykonać w warunkach aseptycznych. Pierwszy etap to doświadczalne wyznaczenie masy masła kakaowego, która wchodzi do jednej foremki. Następnie korzystając ze współczynnika wyparcia obliczamy niezbędną ilość masła kakaowego. Praktyka pokazuje, że wyliczona ilość musi być odpowiednio skorygowana, w zależności od zastosowanego masła. W wyliczeniach należy uwzględnić masę całej tabletki furaginy, a nie tylko substancji czynnej. W pojemniku miksera aptecznego umieszczamy wyliczoną ilość masła kakaowego, dodajemy zmikronizowany kwas borowy, furaginę, laktozę oraz nystatynę i olejowy roztwór witaminy A. Układ mieszamy na szybkich obrotach do momentu, aż przyjmie on konsystencję płynnego jogurtu. W dalszej kolejności po szklanej bagietce wylewamy masę do foremek i odstawiamy do lodówki. Kiedy globulki stwardnieją pozostaje nam tylko zapakować je do kartonika i zaopatrzyć w pomarańczową sygnaturę ze składem oraz informacją o przeznaczeniu do zewnętrznego stosowania.
Sprawdź także: Kalkulator witaminy A
Wyjałowienie poszczególnych składników jest trudne, a wręcz w warunkach aptecznych niemożliwe. Kwas borowy sterylizuje się w temperaturze 170°C przez okres 1,5 godziny. Masło kakaowe można wyjaławiać w zamkniętym i zabezpieczonym naczyniu w temperaturze 150°C przez okres 1 godziny, a następnie pozostawić do zastygnięcia w zamkniętym naczyniu na 3-4 dni. W trakcie tego okresu masło kakaowe odtwarza swoje właściwości fizykochemiczne i jest jałowe.
Zobacz inne leki zawierające: nystatynę, witaminę A, kwas borowy, laktozę, masło kakaowe .