Rp.
Pilocarpini 0,25
Resorcini 3,0
T. Capsici 5,0
T. Cinchonae 5,0
Ethanoli 70° ad 100,0
M. f. sol.

Synonimy składników

Pilocarpini hydrochloridum: Pilokarpiny chlorowodorek
Resorcinolum: Rezorcyna, Resorcinum
Tinctura capsici: Nalewka z pieprzu tureckiego
Tinctura cinchonae: Nalewka z kory chinowej, Tinctura chinae

Synonimy pozostałych surowców stosowanych w recepturze.

Przygotowanie roztworu zaczynamy od odważenia w zlewce etanolu 70 (86,75 g), następnie rozpuszczamy w nim odważoną pilokarpinę (0,25 g) i rezorcynę (3,0 g). Do rozpuszczonych substancji dodajemy zważone nalewki pieprzową (5,0 g) i nalewkę chinową (5,0 g), dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Lek przelewamy do ciemnej butelki (125 ml) i zaopatrujemy w pomarańczową sygnaturę ze składem preparatu.

Sprawdź także: Wina i nalewki lecznicze – przykład historycznego aptekarstwa

Galeria zdjęć

logo