Autor: Redakcja Opublikowano: 15 kwietnia 2018

Rp.
Cignolini 0,1
Ac. salicylici 2,0
Sulfuris. ptt 5,0
But. cacao 15,0
Ol. ricini ad 100,0
M. f. ung.

Category

1

Rp.
Cignolini 0,1
Ac. salicylici 2,0
Sulfuris. ptt 5,0
But. cacao 15,0
Ol. ricini ad 100,0
M. f. ung.

Postać: Maść

Synonimy składników:
Cignolinum: Cygnolina, Anthralinum, Cignolinum, Dithranol, Batidrolum
Acidum salicylicum: Kwas salicylowy, Acidum spiricum, Acidum o-hydroxybenzoicum
Sulfuricum praecipitatum: Siarka strącona, Sulfur praecipitatum, Lac Sulfuris
Butyrum Cacao: Masło kakaowe, Tłuszcz kakaowy, Cacao oleum, Oleum Cacao
Oleum Ricini: Olej rycynowy, Olej rącznikowy, Oleum Palmae Christii, Ricini oleum Virginale, Oleum Chervae, Oleum Castoreum, Oleum Palmae liquidum

Wykonanie:
Przygotowanie leku rozpoczynamy od odważenia masła kakaowego (15,0 g), które następnie ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany surowiec przenosimy do tuby miksera (100/140ml) i dodajemy kolejno odważone ditranol (0,1 g), kwas salicylowy (2,0 g) i siarkę (5,0 g) za każdym razem mieszając do równomiernego rozproszenia substancji czynnej w podłożu. Ze względu na silne właściwości barwiące ditranolu używamy mieszadła jednorazowego. Następnie dodajemy partiami olej rycynowy (77,9 g) i ponownie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowany preparat zaopatrujemy w opisaną pomarańczową sygnaturę.

Składniki

Wskazówki

1

Rp.
Cignolini 0,1
Ac. salicylici 2,0
Sulfuris. ptt 5,0
But. cacao 15,0
Ol. ricini ad 100,0
M. f. ung.

Postać: Maść

Synonimy składników:
Cignolinum: Cygnolina, Anthralinum, Cignolinum, Dithranol, Batidrolum
Acidum salicylicum: Kwas salicylowy, Acidum spiricum, Acidum o-hydroxybenzoicum
Sulfuricum praecipitatum: Siarka strącona, Sulfur praecipitatum, Lac Sulfuris
Butyrum Cacao: Masło kakaowe, Tłuszcz kakaowy, Cacao oleum, Oleum Cacao
Oleum Ricini: Olej rycynowy, Olej rącznikowy, Oleum Palmae Christii, Ricini oleum Virginale, Oleum Chervae, Oleum Castoreum, Oleum Palmae liquidum

Wykonanie:
Przygotowanie leku rozpoczynamy od odważenia masła kakaowego (15,0 g), które następnie ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany surowiec przenosimy do tuby miksera (100/140ml) i dodajemy kolejno odważone ditranol (0,1 g), kwas salicylowy (2,0 g) i siarkę (5,0 g) za każdym razem mieszając do równomiernego rozproszenia substancji czynnej w podłożu. Ze względu na silne właściwości barwiące ditranolu używamy mieszadła jednorazowego. Następnie dodajemy partiami olej rycynowy (77,9 g) i ponownie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowany preparat zaopatrujemy w opisaną pomarańczową sygnaturę.

Rp.
Cignolini 0,1
Ac. salicylici 2,0
Sulfuris. ptt 5,0
But. cacao 15,0
Ol. ricini ad 100,0
M. f. ung.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o