REKLAMA
Kategoria: Maści Autor: Redakcja receptura.pl Opublikowano: 15 kwietnia 2018

Rp.
Cignolini 0,1
Ac. salicylici 2,0
Sulfuris. ptt 5,0
But. cacao 15,0
Ol. ricini ad 100,0
M. f. ung.

Synonimy składników

Cignolinum: Cygnolina, Anthralinum, Cignolinum, Dithranol, Batidrolum
Acidum salicylicum: Kwas salicylowy, Acidum spiricum, Acidum o-hydroxybenzoicum
Sulfuricum praecipitatum: Siarka strącona, Sulfur praecipitatum, Lac Sulfuris
Butyrum Cacao: Masło kakaowe, Tłuszcz kakaowy, Cacao oleum, Oleum Cacao
Oleum Ricini: Olej rycynowy, Olej rącznikowy, Oleum Palmae Christii, Ricini oleum Virginale, Oleum Chervae, Oleum Castoreum, Oleum Palmae liquidum

Synonimy pozostałych surowców stosowanych w recepturze.

Wykonanie

REKLAMA
REKLAMA

Przygotowanie leku rozpoczynamy od odważenia masła kakaowego (15,0 g), które następnie ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany surowiec przenosimy do tuby miksera (100/140ml) i dodajemy kolejno odważone ditranol (0,1 g), kwas salicylowy (2,0 g) i siarkę (5,0 g) za każdym razem mieszając do równomiernego rozproszenia substancji czynnej w podłożu. Ze względu na silne właściwości barwiące ditranolu używamy mieszadła jednorazowego. Następnie dodajemy partiami olej rycynowy (77,9 g) i ponownie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowany preparat zaopatrujemy w opisaną pomarańczową sygnaturę.

Galeria zdjęć

Jak oceniasz artykuł?

Twoja ocena: Jeszcze nie oceniłeś/aś artykułu

Udostępnij tekst w mediach społecznościowych

0 komentarzy - napisz pierwszy Komentujesz jako gość [ lub zarejestruj]

REKLAMA
REKLAMA

Jestem farmaceutą

Aby w pełni korzystać z serwisów grupy farmacja.net musisz się zalogować za pomocą swojego konta w RejestrFarmaceutów.pl

Nie jestem farmaceutą

Aby w pełni korzystać z serwisów grupy farmacja.net musisz się zalogować. Jeżeli nie jesteś farmaceutą, zaloguj się za pomocą swojego konta farmacja.net

Zarejestruj się
jako farmaceuta

Wszystkie pola są wymagane.

Zarejestruj się
nie będąc farmaceutą

Wszystkie pola są wymagane.