Rp.
Aminophyllini 50mg
Olei cacao q.s
M. f . supp. anal.
Dtd N* 12
Wykonanie
Wskazówki
Rp.
Aminophyllini 50mg
Olei cacao q.s
M. f . supp. anal.
Dtd N* 12
Aminophyllinum: Aminofilina, Teofilina z etylenodiaminą, Euphyllinum, Theophyllinum cum aethylenodiamine
Cacao oleum: Masło kakaowe, Tłuszcz kakaowy, Oleum cacao, Butyrum cacao
Wykonanie:
Recepta wypisana dla dziecka (2 lata). Czopki będą wykonane metodą wylewania do gotowej formy. Wyliczamy ilość masła kakaowego potrzebnego do czopków – 11,472g. Ze względu na straty w kaniuli do wylewania czopków dodajemy 0,2g masła na zapas. Korygujemy również zawartość aminofiliny, aby nie doszło do rozcieńczenia substancji czynnej. Do odważonego masła kakaowego (11,672g) w tubie ungwatora (50/72ml) dodajemy zważoną aminofilinę i uruchamiamy obroty robota aptecznego na bardzo szybkie obroty, mieszamy do momentu, aż masło będzie miało płynną konsystencję. Gotową zawiesinę wylewamy do formy na 1 g czopki i zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Przygotowane czopki zabezpieczamy folią aluminiową i pakujemy do pomarańczowej opisanej torebki. Dodajemy naklejkę przechowywać w lodówce.
Jak oceniasz artykuł?
Twoja ocena: Jeszcze nie oceniłeś/aś artykułuUdostępnij tekst w mediach społecznościowych
0 komentarzy - napisz pierwszy Komentujesz jako gość [zaloguj się lub zarejestruj]