REKLAMA
Kategoria: Globulki Autor: Redakcja receptura.pl Opublikowano: 9 października 2018

Rp.
Furagini 0,1
Nystatini 100.000 j.m.
Vit. A 5.000 j.m.
Acidi borici 0,15
Lactosi 0,1
But. cacao q.s.
M. f. glob. vag.
D.t.d. No 20

Synonimy składników

Furaginum: Furagina
Nystatinum: Nystatyna, Mycostatinum, Marcostatin, Fungicidinum
Vitaminum A: Palmitynian retinolu, Witamina A, Retinoli palmitas, Axerophtolum, Retinol
Acidum boricum: Kwas borowy, Acidi borici
Lactosum: Laktoza, Saccharum lactis
Oleum Cacao: Masło kakaowe, Cacao oleum, Butyrum Cacao

Synonimy pozostałych surowców stosowanych w recepturze.

Wykonanie

REKLAMA
REKLAMA

Globulki z furaginą

Ze względu na obecność antybiotyku globulki należy wykonać w warunkach aseptycznych. Pierwszy etap to doświadczalne wyznaczenie masy masła kakaowego, która wchodzi do jednej foremki. Następnie korzystając ze współczynnika wyparcia obliczamy niezbędną ilość masła kakaowego. Praktyka pokazuje, że wyliczona ilość musi być odpowiednio skorygowana, w zależności od zastosowanego masła. W wyliczeniach należy uwzględnić masę całej tabletki furaginy, a nie tylko substancji czynnej. W pojemniku miksera aptecznego umieszczamy wyliczoną ilość masła kakaowego, dodajemy zmikronizowany kwas borowy, furaginę, laktozę oraz nystatynę i olejowy roztwór witaminy A. Układ mieszamy na szybkich obrotach do momentu, aż przyjmie on konsystencję płynnego jogurtu. W dalszej kolejności po szklanej bagietce wylewamy masę do foremek i odstawiamy do lodówki. Kiedy globulki stwardnieją pozostaje nam tylko zapakować je do kartonika i zaopatrzyć w pomarańczową sygnaturę ze składem oraz informacją o przeznaczeniu do zewnętrznego stosowania.

Wyjałowienie poszczególnych składników jest trudne, a wręcz w warunkach aptecznych niemożliwe. Kwas borowy sterylizuje się w temperaturze 170°C przez okres 1,5 godziny. Masło kakaowe można wyjaławiać w zamkniętym i zabezpieczonym naczyniu w temperaturze 150°C przez okres 1 godziny, a następnie pozostawić do zastygnięcia w zamkniętym naczyniu na 3-4 dni. W trakcie tego okresu masło kakaowe odtwarza swoje właściwości fizykochemiczne i jest jałowe.

REKLAMA
REKLAMA

Zobacz inne leki zawierające: nystatynę, witaminę A, kwas borowy, laktozę, masło kakaowe .

Galeria zdjęć

Jak oceniasz artykuł?

Twoja ocena: Jeszcze nie oceniłeś/aś artykułu

Udostępnij tekst w mediach społecznościowych

0 komentarzy - napisz pierwszy Komentujesz jako gość [ lub zarejestruj]

REKLAMA
REKLAMA

Jestem farmaceutą

Aby w pełni korzystać z serwisów grupy farmacja.net musisz się zalogować za pomocą swojego konta w RejestrFarmaceutów.pl

Nie jestem farmaceutą

Aby w pełni korzystać z serwisów grupy farmacja.net musisz się zalogować. Jeżeli nie jesteś farmaceutą, zaloguj się za pomocą swojego konta farmacja.net

Zarejestruj się
jako farmaceuta

Wszystkie pola są wymagane.

Zarejestruj się
nie będąc farmaceutą

Wszystkie pola są wymagane.