REKLAMA
REKLAMA

Substancje pomocnicze

Do substancji pomocniczych należą związki naturalne bądź syntetyczne oraz ich mieszaniny, które nie wchodzą w reakcje niepożądane (fot. Shutterstock).
REKLAMA

Substancje pomocnicze stosowane w recepturze aptecznej

Do substancji pomocniczych należą związki naturalne bądź syntetyczne oraz ich mieszaniny, które nie wchodzą w reakcje niepożądane wpływające na trwałość leku. Nie wpływają one na lepszy stanu leku, ale mogą często ułatwić przyjęcie leku.

Do ich głównych zadań należą:

  • nadanie właściwej postaci leku,
  • wpływ na właściwości fizyczne produktu,
  • poprawa wyglądu i smaku leku,
  • zwiększenie trwałości substancji leczniczej,
  • wpływ na szybkość uwalniania i wchłaniania substancji leczniczej (wzrost  biodostępności).

Rozpuszczalniki

Woda oczyszczona – Aqua purificata

REKLAMA
REKLAMA

Występują dwa rodzaje wody oczyszczonej:

  • woda oczyszczona produkcyjna (do bezpośredniego zastosowania),
  • woda oczyszczona w pojemnikach.

Woda oczyszczona nie może zawierać środków konserwujących.

Ta produkcyjna używana jest do wytwarzania preparatów nieobjętych wymaganiem jałowości i apirogenności, jak i do produkcji wody do wstrzykiwań.

Woda do wstrzykiwań – Aqua ad iniectabilia (Aqua pro iniectione)

Jest ona stosowana do podawania pozajelitowego jak i do oczu. FP VI wyróżnia dwa rodzaje wody do wstrzykiwań:

  • produkcyjną,
  • do wstrzykiwań wyjałowioną, czyli wodę do wstrzykiwań produkcyjną w pojemnikach i wyjałowioną – jest ona stosowana do  rozpuszczania lub rozcieńczania leków do podania pozajelitowego, lub jako rozpuszczalnik do wytwarzania leków pozajelitowych.

Alkohol etylowy – Ethanolum 96% (Ethanol 96%, Ethanol 760g/l, Ethanol 96°, Spiritus Vini rectificatus)

 Osobny artykuł: Kalkulator etanolu

Jest to lotna, bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu, łatwo palna i higroskopijna. Nie miesza się z olejami mineralnymi. Jest stosowana jako rozpuszczalnik, a zewnętrznie w stężeniu 70% jako środek odkażający.

Glicerol – Glycerolum 86% (Glycerol 86%, Glicerol, Gliceryna)

Jest bezwonną, bezbarwną, przezroczystą cieczą o konsystencji syropu i słodkim smaku, zawierającą 14% wody. Pełni funkcję rozpuszczalnika a także jest stosowany jako środek utrzymujący wilgoć w połączeniu z wodą.

Makrogole – Glikole polioksyetylenowe (Polyethylenglycola, Polyoxyethylenglycola, PEG)

Są mieszaninami polimerów tlenku etylenu. Te o niższej masie cząsteczkowej od 200 do 600 są ciekłe w temperaturze pokojowej. PEG 200, 300, 400 i 600 są bezbarwnymi lub żółtawymi, przezroczystymi cieczami o charakterystycznym zapachu i gorzkawym, lekko piekącym smaku. Są stosowane jako rozpuszczalniki jak i solubilizatory substancji trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Substancje zwiększające lepkość

Są to wielkocząsteczkowe hydrofilowe koloidy albo koloidy asocjacyjne. Koloidy asocjacyjne są to cząsteczki nierozpuszczalne w wodzie, mające zdolność silnego uwadniania. Substancje zwiększające lepkość dzielimy na 3 grupy: półsyntetyczne pochodne celulozy, naturalne polimery i polimery syntetyczne

Półsyntetyczne pochodne celulozy:

  • metyloceluloza (MC),
  • karboksymetyloceluloza (CMC),
  • hydroksypropyloceluloza,
  • hydroksypropylometryloceluloza.

Polimery naturalne:

  • guma akacjowa (arabska),
  • tragakanta,
  • alginian sodu,
  • skrobia ziemniaczana,
  • skrobia pszeniczna,
  • żelatyna.

Polimery syntetyczne:

  • karbomer (carbopol),
  • poloksamer (pluronic).

Koloidy asocjacyjne:

  • bentonit.

Substancje poprawiające smak, zapach i wygląd postaci leku

Są to substancje stosowane w celu poprawy właściwości organoleptycznych postaci leku.

Substancje poprawiające smak:

  • mają one za zadanie maskować przykry smak lub nadawać smak substancjom bezsmakowym.

Do metod maskujących przykry smak zaliczamy:

  • użycie nierozpuszczalnej formy substancji,
  • zastosowanie roztworu o wysokiej lepkości, co zmniejsza kontakt substancji leczniczej z kubkami smakowymi,
  • zastosowanie emulgowania, gdyż emulsja jest lepsza smakowo,
  • użycie proleków,
  • dodanie małych ilości związków znieczulających zakończenia nerwów smakowych jak fenolan sodu, mentol, olejek miętowy,
  • dodanie substancji musujących, które poprzez wydzielanie dwutlenku węgla znieczulają kubki smakowe,
  • przechowywanie preparatu w lodówce, gdyż schłodzenie leku zmniejsza nieprzyjemny smak.

Wśród substancji poprawiających smak znajdują się te wykazujące właściwości aromatyzujące jak i słodzące.  Te pierwsze wykazują również wpływ na zapach. Zaliczymy tu olejki eteryczne np. miętowy czy cytrynowy. Jako substancji słodzącej używa się najczęściej cukru in substantia lub syropów, np. syropu prostego, syropów owocowych, ale także mannitolu, sorbitolu czy glicerolu. Do sztucznych substancji słodzących zaliczamy aspartam, sacharynę i jej sól sodową.

Substancje poprawiające zapach:

Wśród substancji poprawiających zapach znajdziemy głównie olejki eteryczne, ale także nalewki z surowców olejkowych, syropy owocowe lub syntetyczne substancje zapachowe.

Sprawdź także: Corrigentia – substancje stosowane w recepturze poprawiające smak i zapach leków

Bibliografia:

  1. Jachowicz R., Receptura apteczna, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

mgr farm. Sylwia Bogiel

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

REKLAMA
Logowanie

Aby w pełni korzystać z serwisów grupy farmacja.net musisz się zalogować. Jeśli nie jesteś farmaceutą, zaloguj się za pomocą swojego konta farmacja.net

Rejestracja

Wypełnij wymagane pola zamieszczone poniżej. Pamiętaj by podać poprawny adres email - na niego zostanie wysłany link potwierdzający, który umożliwi zakończenie rejestracji w serwisie.

Masz już konto? Zaloguj się Nie pamiętasz hasła? Możesz je przypomnieć
Przypomnij hasło

Podaj adres email przypisany do konta, a my wyślemy do Ciebie link z przypomnieniem hasła.

Nie masz konta? Zarejestruj się Masz konto? Zaloguj się
Ustaw nowe hasło

Ustal swoje hasło ponownie.

Nie masz konta? Zarejestruj się Masz konto? Zaloguj się
Dane profilu

Uzupełnij dane, aby aktywować konto.

Link aktywacyjny

Rejestracja przebiegła pomyślnie. Na podany adres email został wysłany link weryfikacyjny, który umożliwi dokończenie rejestracji.

Niepoprawny hash weryfikacyjny

Wygląda na to, że hash weryfikacyjny jest niepoprawny. Proszę skontaktuj się z nami poprzez formularz kontaktowy

Szanowni Państwo,

Farmacja.net sp. z o. o. przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, w tym informacje zapisywane w plikach cookies, w celu personalizacji treści oraz reklamy, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie.

Kliknij „Zatwierdź i przejdź do serwisu”, aby wyrazić zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez farmacja.net sp. z o .o. , Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.

Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach zaawansowanych.

Ponadto masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Benhauer sp. z o.o. – prowadzenie kampanii remarketingowych i mierzenie ich efektywności, e-mail Marketing – Polska (EOG)

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu receptura.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz
logo